Kategorier
Nyhedsbreve

Medlemsportræt: Jette Holst

Jette Holst ”Har du ikke lyst til at skrive et portræt af dig selv til DHS-nyhedsbrevet?” spurgte Carina Evytt.

Min første tanke var: hvorfor skulle nogen have lyst til at læse noget om mig? Men med smiger kommer man langt, så: Welcome to my world 🙂

Jeg er opvokset i en lille by ved Horsens fjord og har altid læst meget. På skolebiblioteket fik jeg dispensation, for dengang måtte man kun låne to bøger om ugen på min skole, og det var slet ikke nok for mig. Så min mor skrev under på, at jeg skam læste de mange bøger, jeg slæbte hjem, og så fik jeg frit slag på skolebibliotekets hylder. Senere gik turen til vores lille lokale biblioteksfilial, og stor var glæden, da jeg opdagede biblioteket inde i Horsens. Her var alt hvad mit lille læsehjerte kunne begære, og det var også her jeg som teenager stødte på Stephen Kings ”Slutspil” og for alvor opdagede gys og horror.

Efter HF kom jeg i lære i en boghandel i Horsens, og efter endt læretid og endnu et par år bag boghandlerdisken besluttede jeg mig for at søge ind på Danmarks Biblioteksskole i Aalborg i 1995. Det var et stort skridt for en introvert læsehest, men det var også fedt. Fire år og en hovedopgave med titlen ”Gyseren – om subgenrer, psykologi og eventyrtræk” senere kunne jeg så tilføje bibliotekar D.B. til visitkortet.

Mit første job var på Nyborg bibliotek. Langt væk ”hjemmefra” havde jeg pludselig meget fritid, og det var i de år, at min hjemmeside, Gyseren.dk, opstod. De første år under forskellige navne og med mere eller mindre tilfældigt indhold. Men siden midten af 00’erne har jeg rimeligt regelmæssigt skrevet om gys og horror her.

Min spidskompetence (hvis man kan sige sådan) er dansk horror. Jeg forsøger at læse og omtale de fleste danske udgivelser, og det har været spændende at følge udviklingen fra dengang, hvor den danske horrorscene bestod af Dennis Jürgensen, Steen Langstrup og Patrick Leis, til i dag hvor forlag som H. Harksen Productions og Kandor har specialiseret sig i horror, og hvor der løbende kommer såvel antologier som romaner fra en lang række ”nye” navne.

Jeg har været medlem af Dansk Horror Selskab siden 2011, og helt fra starten har jeg med mellemrum siddet i juryen for Årets Danske Horrorudgivelse. Det er en tjans jeg elsker. Der er jævnligt diskussioner i miljøet, om hvorvidt niveauet er højt nok i det, der bliver udgivet, og naturligvis er det ikke alt, der er lige vellykket. Generelt synes jeg dog, at dansk horror lever i bedste velgående, både hvad angår feinschmecker-forfattere såvel som ”in your face-splat” og røverhistorier.

Til dagligt arbejder jeg på Horsens kommunes biblioteker, som står bag Krimimessen. Her har horror også en ”fast plads”, idet messen siden 2009 har haft horrorindslag på programmet, lige fra foredrag af forskere som Rikke Schubart og Mathias Clasen over forfatterinterviews af både danske og udenlandske forfattere, til uddelingen af Årets Danske Horrorudgivelse der har fundet sted på messen siden starten i 2012.

For at trutte lidt i mit eget horn her til sidst, ligger der dags dato lidt over 1500 blogindlæg (ca. halvdelen er bogomtaler) på Gyseren.dk, som i 2017 gennemsnitlig havde lidt over 10.000 unikke besøg om måneden. Det er måske ikke så mange, men jeg er glad for hvert eneste besøg. For det betyder, at selvom jeg ikke har en litterær baggrund, men kun læser og skriver som glad amatør, så er jeg med til at udbrede kendskabet til den genre, jeg selv er så vild med. Og det er jo ikke så tosset.

Besøg Gyseren.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *