rikke-schubart

Blog på Videnskab.dk

Horrorudgivelser:

Ormekur i Poe: 4 makabre hyldester (2009)
Bid (2008)
Verdens 25 bedste gyserfilm (2001)
I lyst og død: fra Frankenstein til splatterfilm (1995)

Rikke Schubart (født 16. november 1966) er en dansk forfatter og filmforsker, der underviser på Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet i Odense.

Som barn fyldte bøgerne Rikke Schubarts verden. Hun slugte alt, hvad hun kunne komme i nærheden af, og allerede i en alder af 12 var hun nået igennem Goethe og Shakespeare.

Hun startede på litteraturvidenskab på Københavns Universitet som 18-årig. Mens de fleste andre studerende begravede sig i teoretikere som Jürgen Habermas, søgte Rikke Schubart mod kurser på universitetets andre fakulteter. På tysk læste hun Faust og blev stærkt fascineret af djævletemaet, og på psykologi tog hun et kursus i sexologi, hvor de studerende gennemgik perversioner som sadomasochismen.

Det var i starten af 1990′ erne, og på omtrent samme tidspunkt udkom Bret Easton Ellis’ bog “American Psycho”. Schubart begyndte at interessere sig for psykopater og seriemordere og endte med at skrive en artikel til Ud & Se, hvor hun interviewede den danske chefpsykolog Jørn Beckmann, som lavede psykologiske profiler af gerningsmænd. Hun afleverede speciale om gyserlitteratur og skiftede senere over til Film-og Medievidenskab, hvor hun skrev ph. d. om actionfilm.

Allerede under studierne opdagede Rikke Schubart, at det ikke altid var velanset at bryde grænserne mellem den finlitterære og den populærkulturelle verden, som blev repræsenteret i gyserromanerne. Da hun opsøgte en mulig vejleder til sit speciale, lød meldingen, at det var triviallitteratur, og sådan noget beskæftigede han sig ikke med. Hun har også fået at vide af en kendt filmmand, at hun forskede i “primitive film lavet for primitive mennesker, der handler om at løse konflikter med vold”.

»Når jeg møder det udtryk, at det ikke er værd at beskæftige sig med, så reagerer jeg altid modsat. Så bliver jeg bare mere nysgerrig,« fortæller Rikke Schubart. »Jeg mener, at det syn, vi har på verden, er skabt af den kultur, vi lever i, og i den kultur udgør de levende billeder – herunder populærfilmene – en stadig større del.«

Drivkraften bag hendes karriere er en ekstrem nysgerrighed og trang til at forstå verden.

Blå bog
Født 16. november 1966.
Ph. d. fra Film-og Medievidenskab fra Københavns Universitet i 2000.
Lektor ved Institut for Litteratur, Medier og Kultur, Syddansk Universitet.
Har udgivet flere bøger og har en filmblog ved navn Hollywoodbloggen.

(Fra “Portræt: BLANDT ZOMBIER OG ACTION-HELTE” af Lene Winther, Jyllandsposten 26.04.2009)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *