26. marts 2012, Author: Janus Andersen, Skriv en kommentar

Vinder af Årets Danske Horrorudgivelse 2011

Kategorier: Nyheder
Tags::

I 2011 stiftede en række danske horrorforfattere sammenslutningen Dansk Horror Selskab. I udlandet er horror anerkendt som en litterær genre for voksne ligesom krimien og thrilleren, mens den i Danmark ofte bliver anset for at være en børne- & ungdomsgenre uanset romanens indhold.

Foreningen har stiftet en årlig pris til Årets Danske Horrorudgivelse, der skal sætte pris på gode horrorudgivelser rettet mod den voksne læser. Prisen blev uddelt første gang i 2012 på Krimimessen i Horsens, og vinderen blev Steen Langstrup for romanen Alt det hun ville ønske hun ikke forstod.

En uafhængig jury var blevet udpeget til at vælge blandt årets udgivelser og kåre den bedste. Juryen bestod af Jakob Stegelmann, redaktør på Troldspejlet; forsker Rikke Schubart, Janus Andersen, Horrorsiden.dk; Jette Holst, Gyseren.dk og anmelder Lars Bukdahl.

Siden Steen Langstrup debuterede som horrorforfatter med romanen Kat i 1995, har han været en sikker repræsentant for horrorgenren. Han har aldrig været bange for at gå nye veje, hverken som forfatter eller som fortæller, og har bl.a. også flere krimier på samvittigheden. Med Plantage-trilogien vendte han tilbage til mere klassisk horror, og med Alt det hun ville ønske hun ikke forstod afsøger han igen nye territorier, nemlig tortur-horror.

Begrundelsen for valget af Steen Langstrups Alt det hun ville ønske hun ikke forstod lyder:

”Alt det hun ville ønske hun ikke forstod” kvalificerer sig som genrelitteratur, der er skøn litteratur: originalt, stiligt og effektivt turneret. (Lars Bukdahl)

En fængende, uhyggelig, grum, afskyelig, velskrevet og vel-undfanget fortælling. Der er flot fremdrift i bogen, der fortællemæssigt er yderst godt komponeret, og i sig selv et meget vellykket eksempel på et rigtig godt gys for voksne. (Rikke Schubart)

En historie man husker efter endt læsning. Situationen er enkel og velvalgt og godt afviklet (selv hvis der er mange mennesker på en benzintank virker den øde og skræmmende på mig). (Jakob Stegelmann)

I ”Alt det hun ville ønske hun ikke forstod” udnytter Steen Langstrup de filmiske virkemidler optimalt (Janus Andersen)

Yderst velskrevet roman, der hurtigt får læseren til at flytte sig uroligt på stolen. Så grum at den nærmest rammer læseren fysisk, men samtidig er Langstrup en mester i at klippe væk, lige når det værste sker, så læserens fantasi selv udfylder resten. (Jette Holst)

Juryen ønsker Steen Langstrup et stort tillykke med prisen.

Venlig hilsen

Jakob Stegeelmann
Janus Andersen
Jette Holst
Lars Bukdahl
Rikke Schubart

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *