Årets shortliste 2021

Så er de fem titler, der går videre til årets shortliste, fundet, og de nominerede er:

Occidentens stjerne af Benni Bødker
Forlaget Gyldendal, 341 sider
Paris 1905. Antikvitetshandleren Austin Baldwick ankommer modvilligt til den franske hovedstad, mens den storslåede begravelse af kultlederen madame Kowalski sætter byen på den anden ende. Baldwick skal hente liget af en nyligt afdød kollega med hjem til London. Det burde være en ren formalitet, men snart befinder han sig i en labyrint af bureaukratiske forhindringer. Og samtidig begynder grunden at skride under ham. I bogstaveligste forstand. Hemmelige selskaber og esoteriske ritualer. En skjult nedgang fra et hotelværelse til Paris’ katakomber. Døde, der ikke forbliver døde. Et tarotkort. En uhyggelig seance, der involverer et kunstigt menneske og en stor terroraktion i undergrunden. Austin Baldwick bliver tvunget længere og længere ind i en skyggeverden, hvor ingen er, hvad de giver sig ud for at være, og hvor han selv er udvalgt til at spille en afgørende rolle.

Genvejen af D.S. Henriksen
Forlaget 2 Feet Entertainment, 130 sider
En genvej leder en gruppe unge ind på en sær, gammel kirkegård en sen sommeraften, og mens mørket falder på og skyggerne synes mere levende, ændrer alt sig, og et mareridt folder sig ud. ‘Genvejen’ er en stemningsfuld gyser om forskellighed, mangel på trygge rammer, forelskelse og om det, der måske gemmer sig i skyggerne, når fantasien leger med, og det, der måske er virkeligt i al sin rædsel.

Vardekød af A. Silvestri
Forlaget Brændpunkt, 201 sider
Det er nat i Varde, 1995. Regnen er ved at slå om til sne. En gennemblødt dreng kommer gående fra havet. Den første, der ser ham, er Roald, som er på vej hjem fra bridge. Den anden, der ser ham, er Gerd. Hendes mave rumler ildevarslende. Den tredje, der ser ham, er Ingelise. Hun bærer frysende på et net appelsiner. Den fjerde, der ser ham, er Sanne. Hun kommer direkte fra Emils vandseng. Den femte, der ser ham, er Maneli, hvis varevogn er fyldt med sorte varer fra København. Den sjette, der ser ham, er Tom Slagter. Det er ham, der kører drengen til politiet. “Vardekød” er en grotesk fortælling, der snurrer om sig selv som en karussel. Hestene er mennesker fyldt med tab og håb, og de minder der sidder som ar i kødet. Læseren inviteres til at ride dem en efter en.

De døde husker af Teddy Vork
Forlaget Calibat, 118 sider
Elias’ klasse skal planlægge skolens årlige halloween-arrangement, men det er svært at finde på noget virkelig skræmmende. Indtil Elias husker historien om den gamle ondskab, der skulle hjemsøge skolens kælder. Det er selvfølgelig bare en historie, men da Elias og nogle af hans klassekammerater undersøger kælderen, opdager de, at noget venter på dem i mørket. Noget med forbindelse til det nærliggende hospital og den gamle kirkegård ved siden af skolen. Noget, som ikke slipper, når det først har fået fat. De døde husker er en historie om venskab, kærlighed og heavy metal … og de døde, som aldrig glemmer.

Blodbaner af Martin Wangsgaard Jürgensen & Jacob Holm Krogsøe
Forlaget Calibat, 250 sider
Danmark sveder. Alt er varmt, og landskabet tørrer ud. Et sted i Vestjylland er præsten Charlotte ved at miste sig selv til noget ulmende og farligt, der langsomt er ved at overtage hende indefra. Hendes mand, Søren, føler, at han deler bolig med en fremmed, og deres to børn begynder at blive bange for deres mor. På Vesterbro i København bliver der begået et brutalt mord, der har relation til Charlotte og ældgamle riter. Ugerningen har dybe rødder og peger mod en hemmelighed på den lille ø Fur i Limfjorden.

Nu er det op til juryen at beslutte, hvem der skal have prisen som Årets Danske Horrorudgivelse 2021. Prisen uddeles på Krimimessen i Horsens lørdag d. 2. april..

I år består juryen af:

Pia Renée Bechmann
Bibliotekar og digital formidler ved Aalborg Bibliotekerne, og anmelder på Litteratursiden.dk og på Instagram. Er desuden med i redaktionen på Ordkraft Litteraturfestival, hvor jeg også er moderator. Jeg læser meget bredt fra børnebøger til biografier, men elsker især dystopi, gys, sci-fi og fantasy uanset format.

Torben Rølmer Bille
Jeg arbejder til daglig som mediefaglærer (og engelsklærer) ved VUC i Aalborg. Ud over dette virke er jeg i fritiden ansvarshavende redaktør for www.kulturkapellet.dk der i efterhånden mange år har leveret anmeldelser af film, spil, bøger, tegneserier, musik og andre lækre kulturprodukter, til vore læsere. Har siden barnsben været fascineret af gys og gru og både i hjemmets bibliotek og i filmkælderen er horror en af de genrer der optager allerflest hyldemeter.

Anne-Marie Mai
lic.phil. et mag.art.
Professor på Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet
Forfatter til en lang række litteraturhistoriske værker m.m.

Jette Sønderbek
Jeg hedder Jette Sønderbek og er 43 år.
Jeg er oprindeligt uddannet bibliotekar, men har arbejdet som boghandler i 22 år – de sidste 14 år som butikschef. Jeg er medlem af Det Danske Kriminalakademi, men læser meget alsidigt.

Søren Vangsgaard
Jeg er cand.mag. i dansk og er til daglig leder af Vangsgaards Antikvariat i Fiolstræde i København. Når jeg har tid til det, udgiver jeg bøger på Forlaget Vangsgaards (mest klassikere: Dostojevskij, Milton, Rumi, H.C. Andersen) og skriver rockbøger om ikoniske rockbands optrædener i Norden (foreløbig er der udkommet bind om Led Zeppelin og Jimi Hendrix). Jeg læser vidt og bredt i alle genrer – man skal jo holde sig bredt orienteret – og glæder mig til at komme i gang med de nominerede gys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *